Начало » Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Какво е карат?

Каратът е мярка за чистота на златната сплав. Един карат е 1/24 тегловна част съдържание на чист метал. Следователно 24-каратовото злато е чисто злато (99,99%), 12-каратовото е с чистота 50% злато и 50% примеси и т.н. Каратовата система постепенно се допълва и заменя от метричната система, в която чистотата на благородните метали се измерва в хилядни части чист метал в сплавта. Например злато с проба 999 означава 99.9% чисто злато, проба 750 означава 75% злато и 25% примеси.

Какво означава „трой унция”?

Трой унция е мерна единица за тегло на благородни метали и тежи 31.1 грама.

Как се измерва цената на златото?

Като източник за цената на златото се приемат лондонската и ню-йоркската стокови борси. Там цената се измерва в щатски долари за една трой унция чисто злато (проба 999,9). Трой унцията е 31.1 грама, затова можем да разделим цената на 31.1, за да получим цената на грам чисто злато. Чрез моментния курс на долара към еврото можем да изчислим и цената на грам или унция злато в български лева.

Какво е инвестиционно злато?

Това са монети и кюлчета с висока проба (над 90.0% злато) и стандартна форма, чиято цена е близка до борсовата цена на златото в тях. Тези монети и кюлчета се третират като финансов актив в целия свят и, за да могат да се търгуват свободбно, са освободени от ДДС. Така всички търговци на инвестиционно злато обявяват цени купува и цени продава за всички продукти по подобие на търговията с валута.

Какво точно да купя?

Това какви точно златни продукти да купите зависи основно от размера на спестяванията ви. Може образно да разделим покупките по следния начин: до 10 000 лева – най-добре да вземете от малките исторически монети, които са около 5.8 гр. чисто злато и струват малко над 400 лева към май 2011г. (монета Наполеон III ) За покупка между 10 000 и 100 000 лева може да кука си дори в най-големите кризи, бедствия или финансови паники. Ако притежавате злато чрез покупката на акции или на сертификати, удостоверяващи, че то се съхранява някъде, вие няма да можете да разчитате на него в случай на финансов срив, банкови фалити и други форсмажорни обстоятелства, които са не малко вероятни в задълбочаващата се финансова криза, започнала през 2008г.

Има ли разлика между стандартните монети от една унция?

Инвестиционните монети от една трой унция се различават единствено по чистота и държавата, която ги емитира. Всички те имат 1 унция чисто злато, независимо от примесите, и се предлагат на цени много близки една до друга и до борсовата цена на жълтия метал. При избор на вид монета е препоръчително да се водите по най-ниската цена.

Как и къде да се съхранява златото?

Добре е златото да бъде съхранявано в банкова касета или сейф. Най-сигурни са трезорите на БНБ и големипите стандартни инвестиционни монети от 1 трой унция („Австралийско кенгуру”), те тежат 31.1 гр.и са от чисто злато и струват около 2200 лева към май 2011г. За инвестиции над 100 000 лева препоръчваме закупуването на златни кюлчета от 100гр.(Valcambi – Швейцарска рафинерия) чисто злато, които към май 2011г. струват около 6900 лева.

Защо физически притежаваното злато е по-ценно от сертификати или акции?

Маржът между курс купува и курс продава за златните кюлчета и монети е значително по-широк от този при търговията със сертификати и акции. Съхранението на инвестиционното злато също носи своя риск и допълнителни разходи за банков трезор. Въпреки тези два недостатъка, физическото притежание е за предпочитане пред всички видове сертификати, акции и други обещания, написани на хартия. Причината е, че физическото злато има едно много голямо предимство пред всичко друго – то носи независимост и сигурност на собствените международни банки. Малките частни трезори не са за предпочитане. В случай, че инвестицията е достатъчно голяма, може да потърсите услугите на някоя от големите охранителни фирми. Техните трезори са поскъпи от банковите, но за сметка на това включват застраховка на пълната сума. Препоръчително е да разделите златото си на поне две различни места, с цел по-висока сигурност. До края на 2011г, Tavex ще предлага физическо съхранение на злато и сребро в специален трезор в Естония или Швейцария.

Как да бъдем сигурни, че златният продукт, който получаваме е истински и отговаря на описанието?

Златото има специфична плътност, която е 19.3 грама на кубичен сантиметър свойство, което не притежава никой друг метал и това го прави изключително труден за фалшифициране. Също така, качеството на изработка е много високо. Всички монети са изключително изящни и детайлни, нещо което не може да бъде постигнато в условия, различни от държавен монетен двор. За да се предпазите от фалшификати, не купувайте златни монети от улицата или от случайни лица, освен ако не сте на 100% уверени в познанията си относно златото. Винаги пазарувайте при оторизирани дилъри на инвестиционно злато, които държат на своята репутация и гарантират за качеството на продуктите, които предлагат.

А среброто?

Единственият недостатък на среброто като инвестиция е, че металът се облага ДДС в Европа. Това обаче може да бъде избегнато, ако инвестирате фирмени средства, след като си приспаднете ДДС-то. При покупката ще го начислите обратно върху котировките за обратно изкупуване. За инвестиция в сребро се препоръчва закупуването на монети от 1 унция или 1 килограм. За подробна информация как се извършва покупко-продажбата на инвестицион но сребро, се обърнете към някой от нашите дилъри на телефон 02/9 888 666 или на имейл: tavex@tavex.bg.

© 2018 Златен вестник - инвестиционно злато и валути. Всички права запазени.